Kalenterien teosta

Kalenterin teko on  ajan tarkastelua mielen kaleidoskoopin läpi. 

Kalenterien teko alkaa … melkein heti edellisen valmistuttua- ainakin ajatuksissa! No, jo mielikuvitus jumppaa riemulla vuoden 2024 kalenterien kimpussa ja koettaa samalla myös ennustaa riittävän painosmäärän. Arki, itse eletty ja ympäriltä seurattu, läheltä ja kaukaa kuultu- kaikki tuo antaa  uusia näkökulmia kuviin. Tavoitteena on luoda koko vuoden ilo- osuvalla kuvituksella maustettu kätevä kalenteri.

Kuinka? Vuoden mittaan kerrytetyt näkökulmat piirrän ensin mieleen ja sitten tosimielessä viimeistään kesäkuun alussa paperille. Tosifaktaa on Helsingin Almanakkatoimistolta tilattu sähköinen nimi- ja päivälista.

Sanoitan ensin n. 60 lyhyttä lausahdusta paperille. Unohdan ja hylkään sitten sujuvasti tuon huolella laaditun listan ja piirrän sanoitetut kuva-aiheet. Uudet kuvatekstit syntyvät siten kuvan sanoittamina . Ensin kuvat teen lyijykynällä suhistellen,  sitten tussilla tarkentaen.  Skannaan kuvitukset ja naputtelen tekstit naputtelen taittovaiheessa Keikkakalenteriin paikalleen.  Värikuva teemoittaa kuukaudet.  Isompi Keikkakalenteri Pro ja seinäkalenterit syntyvät selkein ulkoilmein graafisen alan ammattilaisten toimesta,  mutta kuvat ovat omaa käpälänjälkeäni niissäkin.

Vuosikalentereita syntyy 4 erilaista:
Keikkakalenteri kulkee ketterästi mukana- se on kooltaan pienin: 18 x 10 cm. Kirjoitustilaan tärkeimmät jutut mahtuvat,  vasen kuvasivu antaa lisätilaa.
Keikkakalenteri Pro on työkalenteri- siinä on tuntimerkityt päivät, selkeä ilme sekä isompi koko a5.
Postikorttikalenteri Kuikelo on kapea pienen tilan seinäkalenteri, 42 cm x 15 cm- iloinen raikas kuvitus ja etukannessa yllärinä 12 postikorttia omassa pussissa.
Perhe-postikorttikalenteri Kimppa on kooltaan a3 (420 x 297 mm) , 5-6-sarakkainen monen käyttäjän kalenteri, joss aon riemukas kuvitus ja mukana 12 postikorttia kuten Kuikelossakin!

Vaikka Keikkakalenterin kuvitus pohjaa edellisvuoden elämään, se istuttaa alitajunnan ohjastamana myös uuden alkuja- mihin?

Omalla kohdallani jaksaminen, terveys ja siinä rinnalla luovuuden hiljainen sinnikäs ilo kasvattaa nyt mielen puutarhaan uusia erilaisia taimia.

Mitä niistä versoo, sen aika näyttää. Ehkä uusia alkuja- unelmista.

Tässä nämä uuden ajan kuomat- 2023 vuoden kalenterit!

Pieni rohkea


Puhallan hiljaa

ilmaan saan
sormen päältä perhosen

pienen rohkean

Kuljen siivin sen
hetkeen seuraavaan,
huomiseen-
tuuliin uusiin, tuleviin.

(Heli Pukki / Ideri tmi 2022)